18

Kütüphaneciler ile Nasıl İyi İlişkiler Geliştirebilirsiniz?

Bir akademisyen neden kütüphane görevlileri ile iyi bir ilişki geliştirmelidir? Çünkü kütüphaneler doğaları gereği statik değildirler, bir başka deyişle arşivine her zaman yeni materyaller eklerler. Dijital kaynakları da düzenli olarak güncellenir.

Örneğin bazı üniversite kütüphanelerinin online veritabanları ile işbirliği yapması buna örnek verilebilir. Aynı zamanda artık fakülte içi araştırma yapmak da kullanılan bir yöntem değildir. Bu yüzden kütüphaneleri en verimli şekilde kullanabilmelisiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu da kütüphaneci ile iyi ilişkiler geliştirmektir.

Konu uzmanı ile bir görüşme planlayın
İlk olarak şunu unutmayın, danışma masasında oturan kişi her zaman kütüphane görevlisi olmayabilir. Çünkü çoğu üniversite kütüphanecilerin kendi araştırmalarını da yapabilmeleri için masa başında oturma zamanlarını azalttı. Eğer oturan kişi kütüphaneci değilse konu uzmanı ile bir görüşme ayarlamak istediğinizi söyleyin.

Konu uzmanı ile ilk görüştüğünüzde ona sorduğunuz her soruya karşılık size daha fazla soru soracaktır. Bunun nedeni kütüphane görevlilerinin ihtiyaçlarınızı anlamadan net bir cevap vemek istememesindendir. Bu görevliler aynı zamanda size çok iyi dinlemek için de eğitilmişlerdir. Bu yüzden onların sordukları sorulara cevap verirken net bir ifadeniz olsun. Yani ne istediğinizi bilerek gidin.

Bu tarz görüşmeler kütüphane görevlisinin size gerçek çözümler sunabilmesine olanak verir. Bunlar gibi iletişim teknikleri kütüphanecinin odak noktasını daraltarak ihtiyaç duyduğunuz çözüme daha fazla odaklanmasını sağlar. Bu sırada sizin de sabırlı olmanız gerekmektedir. Karşınızdaki insandan hemen cevap beklemeyin. Kütüphane görevlisi veya konu uzmanı kişi size gerekli kaynakları sunarken aynı zamanda nasıl bir araştırma stratejisi kurmanız gerektiğini de gösterecektir ki daha sonra kendi başınıza da bu bilgilere kolayca ulaşabilin.

Doğru soruları sorun
Kütüphaneciler, referans alabileceğiniz makalelere ve veritabanlarına ulaşabilmenizi sağlayan kapılardır. Bu kapıyı geçmek için de şu tarz sorular sorabilirsiniz:

-Araştırma konum ile ilgili spesifik ansiklopediler var mı? Belirli bir konuda sıkıştığınız zaman büyük resmi gözden kaçırabilirsiniz.
-En iyi araştırma deneyimini nasıl kazanabilirim? Farklı veritabanları için farklı arama stratejileriniz olmalıdır.
-Kütüphaneler için bağış prosedürü nedir? Unutmayın, kütüphane görevlileri bağışçılar için en iyi kaynakları ayırır!

E-posta kullanmak
Bu kısımda nasıl e-posta kullanılacağını öğretecek değilim, sadece e-posta kullanmayı unutmamanızı öneriyorum. Çünkü kütüphaneciler sorulara cevap vermeyi severler. Cevap alabilmeniz için de soru sormanız gerekmektedir.

Hepsi olmasa bile bazı akademik kütüphaneler 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Kütüphaneler artık kendi görevlileri dışında online taleplere cevap verebilmek için dünyanın bazı noktalarında görevliler çalıştırmaktadır. Böylece devamlı görüştüğünüz kütüphaneci uyusa bile size cevap verebilecek birileri mutlaka vardır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler