18

Bir Makaleyi Aynı Anda İki Dergide Yayınlatabilir Misiniz?

Akademi dünyasının karşılaştığı problemlerden biri de bazı bilimsel makalelerin birden fazla dergide yayınlanabilmesidir. Peki, neden araştırmacılar böyle bir yola başvuruyorlar?

Öncelik bilimsel bir makaleyi dergilere kabul ettirmek genelde uzun bir süreçtir. Birkaç kez reddedilir, sonra tekrar gönderirsiniz, bir daha gelir ve bunun gibi birçok süreç olur. Eğer çalışmanızı popüler bilimsel dergilerden birine yolladıysanız olumlu olumsuz herhangi bir cevap gelmesi aylar sürebilir. Bu yüzden bazı araştırmacılar başvuru sürecini daha verimli kullanabilmek adına makalelerini yayınlatmak için birden fazla dergiye başvururlar. Çoğu akademisyene göre bu akademi dünyasında verilebilecek en kötü kararlardan biridir.

Kabul edilirseniz ne olacak?
Birden fazla dergiye başvurdunuz ve yine birden fazla yerden kabul cevabı aldınız. Peki, şimdi ne olacak? Eğer böyle bir şey yaptıysanız bu yayıncıların arasından birini seçmek durumundasınızdır. Diğerlerine de artık ilgilenmediğinizi çünkü başka bir dergiye başvurmaya karar verdiğinizi söylemelisinizdir. Bu cevabı başka yöntemler ile de verebilirsiniz. Bunun kişisel bir tercih olduğunu başvurduğunuz diğer dergilerin editörlerine söyleyebilirsiniz.

Birden fazla yayıncıya başvurmak aslında yasal olmayan bir harekettir. Çünkü eğer bir dergi makalenizi kabul ettiyse o makalenin telif hakkına sadece kendisi sahip olmak ister. Telif hakkı konusu önemli bir konudur ve yayıncılar da bu konuda oldukça hassastır. Birden fazla yayıncıya telif hakkı vermek ileride bazı hukuki yaptırımlar ile karşılaşmanıza neden olabilir.

Etik değil
Başvuru yaptığınız dergiye her gün onlarca başvuru yapıldığınız unutmayın. Bunun anlamı editörlerin oldukça yoğun çalıştığı anlamına gelir ki etik anlamda onların zamanını boşa harcamanız hoş karşılanmaz. Çünkü olur da kabul edilirseniz zaten makaleniz editörlerin onayından geçmiş demektir ve makaleyi tekrar geri çekmek onların gözünde hakkınızda hiç de olumlu bir etki bırakmayacaktır. Ayrıca sadece editörler değil dışarıdan gelip makaleyi değerlendiren kişiler de bu duruma sinirlenecektir. Çünkü genelde onlar da yayıncılar tarafından çağırılır ve makalenize göz atmaları istenir. Onların harcadığı zaman ve para düşünüldüğünde aynı anda çok fazla sayıda dergiye başvuru yapmamak en doğrusu gibi gözüküyor.

Kısaca tekrar özetlemek gerekirse, aynı makale ile aynı anda birden fazla dergiye başvurmak şu sonuçları doğurur:

  • Editörler arasında isminiz pek hoş hatırlanmaz
  • Büyük ihtimalle başınıza yasal bir problemle gelir
  • Meşgul insanların zamanını boşa harcamış olursunuz
  • Makalenizi kabul ettikten sonra geri çektiğiniz dergiler sizi kara listeye alabilirler.

Tüm bu olası sonuçların tehlikeleri göz önüne alındığında sabırlı olmak ve tek bir yayıncıdan gelecek cevabı beklemek mantıklı olacaktır. O zaman aralığında da diğer makaleniz için çalışabilirsiniz. Böylece zaman kaybını verimli bir şekilde değerlendirirsiniz. Eğer dergiden olumsuz bir cevap alırsanız o zaman başka bir dergiye başvurabilirsiniz.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler