18

“Chicago Tarzı”nın Belirgin Özellikleri Nelerdir?

Akademik dünyada, Chicago tarzı yazım diye adlandırılan bir metot vardır. Bu tarz, bir belge biçimlendirme ve atıf yöntemi olarak bilinir ve ilk olarak Chicago Üniversitesi tarafından 1906 yılında yayınlanmıştır. 2010 yılında bu kılavuzun 16. baskısı yapılmıştır. Bu kitapçık, Amerikan İngilizcesinin kullanımı, gösterimi ve dilbilgisi gibi başlıklarda geniş bir konu yelpazesini kapsamakta ve genellikle de editörlerin kutsal kitabı olarak bilinmektedir.

Özellikle, beşeri, sosyal bilimler ve tarihi bültenlerle ilgili daha fazla içeriğe sahip olan bu kılavuzdan iki farklı dokümantasyon stili türetilmiştir. Birincisi Not-Bibliyografya Sistemi, diğeri ise Yazar-Tarih Sistemi’dir.

Not-Bibliyografya Sistemi

Chicago Not-Bibliyografya sistemi, genellikle edebiyat, tarih ve sanat yayınlarında kullanılır. Bibliyografya, cilt, baskı kaydı, basıldığı yer, yıl ve yayıncı ile sayfa adedi hakkında bilgi verir. Bu sistemde, kaynağın referans olarak gösterildiği her yerde, bir dipnot olarak bu bilgiler yer alır. Bazen bu bilgilerin sadece bir kısmı dipnotta yer alır ve diğer tüm bibliyografik bilgiler, sayfanın veya ilgili bölümün sonunda verilir.

Aynı kaynaktan birçok alıntı yapılacak ise, bunun da bazı kuralları vardır. Örneğin, bu tarz alıntılarda genel olarak, “aynı yerde olan” anlamındaki ‘’ibid’’ kelimesi kullanılır. Bu kelime, İngilizcesi ‘’in the same place’’ olan Latince ‘’ibidem’’ sözcüğünden gelmektedir.

Bibliyografi, alfabetik bir sırada verilir ve bazen yazıda geçmeyen diğer kaynakları da referans gösterir. Ayrıca kaynakların biçimleri, kaynağın makale, kitap veya web sitesi olmasına göre değişir.

Yazar-Tarih Sistemi ise genel olarak sosyal bilimlerde kullanılır ve adı üstünde; referans alınan cümlenin veya kelimenin yazarını ve tarihini sayfada belirtir.

İki sistemin farkı

  • Yazar-Tarih sistemi, alıntıları, kaynak referanstan sonra parantez içerisinde yazıp, başlık ve tarih sıralaması ile gösterirken, diğer sistem, numaralandırılmış referansları, sayfa sonunda açıklar.
  • Yazar-Tarih sistemi, bibliyografiye (kaynakçayı) dayalı referansları kullanır. Burada amaç, aslında aynıdır fakat referans listesi için sıralama ve noktalama işaretleri kullanımı farklıdır.

Özellikle bilim dergilerine akademik bir makale veya araştırma çalışması için başvuruda bulunuyorsanız, bu referans gösterme biçimlerine dikkat etmeniz gerekir. Çünkü başvurularda, bu referans stillerinin düzgün kullanılmaması, otomatikman reddedilme sebebi olacaktır. Eğer başvurunuza, gerekli özeni göstermiyorsanız, araştırmanıza da özen göstermediğiniz sonucu ortaya çıkabilir. Bu yüzden mutlaka, bu stillerin kullanımına itina edin. Eğer diğer stillere alışkınsanız, Chicago Tarzı Kılavuzunun 16. baskısını satın almanız sizin yararınıza olacaktır. Çünkü bu baskıda, diğer stillere göre ciddi farklılıklar bulunmaktadır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler