18

Akademik Mülakata Nasıl Hazırlanılır?

Akademik mülakatların diğer mülakatlardan pek farkı yoktur. Dikkat etmeniz gereken noktalar da hemen hemen aynıdır. Fakat yine de işi kapma şansınızı arttırmak için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

Hazırlık

Bir akademik kadro için yapacağınız iş görüşmesi öncesinde yapılacak ilk şey araştırmadır. Başvurduğunuz kurum ve birim hakkında kısa bir araştırma ve, eğer kim olduğunu biliyorsanız, mülakatı yürütecek kişi hakkında kısa bir araştırma hazırlık için iyi olacaktır. En azından başvurduğunuz kurumun araştırma odaklı bir üniversite mi yoksa daha çok lisans seviyesinde eğitime önem veren bir özel üniversite mi olduğunu bilmeniz gerekir. Kısa bir araştırma ile görüşeceğiniz kişi karşısında hata yapma riskinizi asgariye indirebilirsiniz.

 

İmaj

Mülakatta yansıtacağınız imaj potansiyel bir iş arkadaşı imajı olsun. Çünkü mülakatı yapan kişi bir iş arkadaşı arıyor, dolayısıyla da böyle birisiyle karşılaşmış olmaktan memnun olacaktır. Bunu yapmanın en güzel yolu başvurduğunuz kadro ve bölüm için ne kadar hevesli ve heyecanlı olduğunuzu dile getirmektir. Eğer araştırmaya, öğrenmeye ve diğer bilim insanları ile işbirliği içinde çalışmaya açıksanız, kendinizi bir iş arkadaşı olarak ifade etmeniz zor olmayacaktır. Eğer mülakat soru cevap formatında yeknesak bir şekilde devam ediyorsa, kendinizi halen bir öğrenci olarak görüyorsunuz demektir. Unutmayın karşınızdaki kişinin tavrı sizin verdiğiniz cevaplara ve duruşunuza göre değişecektir.

Sorular 

Öncelikle mülakatta sorulacak potansiyel soruların cevaplarını bir kâğıda yazıp devamlı tekrar etmeyin. Bunun yerine sorulacak sorulara göre hangi noktaları vurgulamanız ve nasıl bir hikâye oluşturmanız gerektiğine odaklanın. Burada ufak bir ipucu: Kendi tecrübelerinizden çıkaracağınız hikâyeler çoğu soru için harika cevap olur.

Mülakat soruları genelde üç kategoriden oluşur: Araştırmalarınız hakkındakiler, ders verme becerileriniz hakkındakiler ve genel sorular. Mülakat sırasında her sorudan sonra kendinize biraz zaman tanıyın ve düşüncelerinizi toplayın. Mülakatın başında kesin cevaplar vermeye çalışın, örneğin araştırma alanınız hakkında detaylı bilgiler veya ders verirken sınıfta işe yaradığını fark ettiğiniz bir strateji gibi. Hikâyenizin özel ayrıntılara dayandığına emin olun. Bu kadar detaylı cevaplar vermeye çalışmak sinirlerinizi biraz bozabilir ama unutmayın bunlar cevaplarınızı daha ilginç bir hale getirir.  Özellikle geçmiş zamanı kullanın, neler yapabileceğinizden değil, neler yaptığınızdan bahsedin, tecrübelerinizi konuşturun.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler