18

Araştırmanızı Nasıl Zamanında Tamamlarsınız?

 

Eğer şanslı azınlıktan biri değilseniz sizin araştırmanızın da bir son teslim tarihi gelecektir. Çünkü çoğu araştırmada  kullanılan fonlar sınırlıdır ve verilen akademik sözler vardır. Sizden beklenen de bu teslim tarihine kadar araştırmanızı bitirmeniz ve sonuçlarını bir makale yazarak açıklamanızdır. Fakat bu işin yazıldığı kadar kolay olmadığının farkındayım. Tüm araştırmalar, özellikle de iyi bir plan yapılmadan başlananlar, son teslim tarihi yaklaştıkça bol miktarda gerilime yol açar. Peki, son teslim tarihine kadar araştırmanızı tamamlayabilmek için ne yapabilirsiniz?

Araştırmanızı planlayın

Öncelikle araştırmanızı planlamanız lazım. Planlama derken araştırmanın içeriğinden kullanacağınız malzemelerin listesine kadar her şey. Örneğin araştırma için gerekli laboratuvar malzemelerinin bir listesini yaparak işe başlayabilirsiniz. Malzemeleri nereden temin edeceğinizi de iyi bir şekilde planlamanız gerekebilir. Bunun için kendinize bir tablo oluşturun ve deney malzemesi bittiğinde hangisini kimden alabileceğinizi bilin. Bu ufak detay bile işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Ardından deneylerden sonra izlemeniz gereken adımları madde madde yazmalısınız. Yani araştırmanızın çeşitli evrelerini ve aşamalarını ayrıntılı bir yol haritası şeklinde ortaya koyun.

Zamanınızı planlayın

Araştırmanızın yol haritasını çizdikten sonra, ikinci adım zaman planlaması ve işin sırrı da burada yatıyor. Zaman planlaması araştırmanızın aşamalarını günlere, haftalara ve aylara yayarak yapılabilir. Örneğin ilk üç hafta deneyler üzerine çalışacaksınız, sonraki bir haftayı deney notlarını düzenlemek için harcayacaksınız vs. Aslında burada yaptığınız, tüm araştırmanın teslim tarihini tutturmak için kendinize araştırmanın çeşitli aşamalarını bitireceğiniz daha kısa vadeli teslim tarihleri koymak.

Zaman planlamasındaki önemli nokta tabii ki yaptığınız plana uyabilmek. Bundan dolayı da kendinize belli aralıklarla görevlerinizi hatırlatmanız gerekebilir. En önemli görevlerinizi önceliklendirin ve bunlar için hatırlatıcılar ayarlayın. Bu iş için kimisi ufak not kâğıtlarını kullanırken kimisi de mobil uygulamaları kullanıyor. Hatırlatıcı uygulamalarının yanında telefonun içinde bulunan takvimi kullanarak da kendinize hatırlatıcılar kurabilirsiniz. Diğer bir yol da araştırma planınızı Google Takvim gibi bir uygulama üzerinden planlamak. Böylece eğer Google hesabınız varsa planınız diğer mobil cihazlarınızla da otomatik olarak senkronize edilir. Hatırlatıcılara ek olarak, günlük planlarınızı gerçekleştirip gerçekleştirmediğinizi, kısa vadeli teslim tarihlerinizi tutturup tutturmadığınızı kaydetmeniz gerek. Psikologlara göre kişinin bu şekilde kendi davranışlarını ölçmesi bile hedefe doğru yol almada güdüleyici bir faktör. Erteleme alışkanlığınız varsa kurtulmanın yolları da var.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler