18

Bir Araştırma Makalesi için Bilgi Toplamak

Bir araştırma kaleme almak için önce konunuzu belirlemeli, araştırmanızı planlamalısınız. Araştırmanızın başlığı belli olduktan sonra ise işin can alıcı kısmına hoş geldiniz: Araştırmaya başlamak. İşin bu bölümü hem heyecan verici hem de bir o kadar zorlayıcı olabilir. Kaynakları verimli kullanmak ve bilgileri doğru analiz etmek oldukça önemlidir. Araştırma yaparken belli noktaları gözden kaçırmak, daha sonra pişmanlık duymanıza ve zaman darlığından dolayı panik yaşamanıza neden olabilir. Bundan dolayı bir araştırma makalesi için bilgi toplarken bunu akıllıca ve verimli bir şekilde yapmak gerekir.

Kaynakları sınıflandırmak

Teknolojinin, özellikle de online medyanın büyümesi ile birlikte artık milyonlarca kaynak parmaklarımızın ucunda. Bu durum, geçtiğimiz yıllarla kıyaslarsak, bilgi toplamak için inanılmaz bir kolaylık, fakat internetteki her bilginin güvenilir ve doğru olduğundan emin olabilir miyiz? Özellikle de önceki yazılarda bahsettiğim SCIgen örneğinden ve güvenilir bulduğumuz birçok kaynakta sahte makalelerin olduğunu gördükten sonra. Bu yüzden bilgi topladığınız kaynakları dikkatli bir şekilde sınıflandırıp elemek önemli bir adımdır.

Bilgi toplamak için birçok farklı yöntem vardır. Konunuza bağlı olarak; literatür taraması yapmak, insanlar ile konuşmak, odak grupları oluşturmak; kişisel röportajlar, telefon, internet ve e-posta yolu ile anketler yapmak bunlardan bazılarıdır. En kullanışlı yöntem ise tüm bu kaynakları birincil ve ikincil kaynaklar olarak sınıflandırmaktır. Birincil kaynaklar bilgiyi doğrudan aldığınız kaynaklardır. Örneğin Anayasa hakkında makale yayınlıyorsanız, son çıkarılan Anayasa birincil bir kaynaktır. Bir araştırma için bilgi toplamaya aşağıdaki birincil kaynaklardan başlamak her zaman daha verimli sonuçlar verir:

 

  • Araştırma makaleleri
  • Edebi metinler
  • Günlük ya da mektup gibi tarihi belgeler
  • Otobiyografiler

İnternette kaynaklar sınırsız olsa da size tavsiyem kütüphaneleri unutmayın. Her zaman bir yerlerde o eski kütüphanelerden var ve ister inanın ister inanmayın çoğu araştırmacı güvenilir bir kaynak bulmak için halen kütüphanelere gidiyor. Özellikle tarihi belgeler hakkında en doğru ve güvenilir kaynaklar halen o eski kütüphane raflarında duruyor.

İkincil kaynaklar ise birincil kaynaklardan toplanan bilgilerin yorumlanıp analiz edildiği kaynaklar olarak bilinir. Örneğin Anayasa’ya aykırı bir konu hakkında görülen bir dava metni veya makale okuyorsanız bu bir ikincil kaynaktır. Diğer ikincil kaynaklar; dergi makaleleri, biyografik kitaplar, edebi, bilimsel yorumlar ve televizyon belgeselleri gibi yayınlardır. İkincil kaynakların önemi, farklı bakış açıları benimsemelerinden kaynaklanır. Sizin yazacağınız araştırma makalesi de birincil veya ikincil bir kaynak olarak başkalarının işine yarayabilir. Bu yüzden farklı kaynaklardan bilgiler toplamak doğru sonuca ulaşmak için her zaman önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise toplanan bilgilerin güvenilir ve doğru olmasıdır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler