18

İnce Bir Çizgi Üstünde Yürümek

Akademisyenler ve bilim insanları, doğaları gereği meraklı insanlardır. Fakat bazen çok fazla merak, projeniz için hiç de iyi sonuçlar doğurmayabilir. Bir bakmışsınız proje konusundan uzaklaşmış ve bambaşka bir yöne doğru yelken açmışsınız. Bu durum, özellikle genç ve tecrübesiz araştırmacıların başına gelir. Proje için kaynak araştırması yaparken bambaşka noktalara gidebilirler.

Bu duruma düşmemek için, en baştan araştırma parametrelerini tam ve doğru bir şekilde belirlemek gerekir. Diyelim ki, 19.yüzyıl İstanbul’unu ve orada varlık gösteren belli bir organizasyonu araştırıyorsunuz. Bunun için, muhtemelen eski gazeteleri ve kayıtları incelersiniz ve oldukça ilginç bilgiler bulabilirsiniz. Fakat bulduğunuz bu bilgilerin bir kısmı, araştırma projeniz ile pek de alakalı olmayabilir. İşte bu durum, sizi tamamen farklı bir yöne götürebilir.

Kurallar koymazsanız ne olur?
Eğer araştırmadan önce belli kurallar koymazsanız, araştırmanızı durdurmak zorunda kalabilirsiniz. Çünkü kaynaklarda bulduğunuz bazı bilgiler daha çok ilginizi çekmiş olabilir ve sizin proje konunuz hakkında fazla bir bilgi olmayabilir. Bu şekilde, proje konusunu değiştiren birçok araştırmacının olduğu söylenmektedir. Bu yüzden, hangi bilgiyi nasıl aramanız gerektiği ile ilgili bir takım şeyleri bilmeniz gerekmektedir.

Araştırma konusunu değiştirmeden önce akademisyenler genelde konuyla ilgili olmayan fakat ilginç bilgileri toplarlar ve mevcut konuyla ilgili zorlama bir ilişki kurmaya çalışırlar. Bunu yapamadıklarını gördükleri zaman da kendi araştırmalarını tekrar gözden geçirme durumunda kalırlar.

Danışmanınıza güvenin
Bu duruma düşmemek için şunları yapabilirsiniz:

  • Araştırma süreci boyunca, proje danışmanınız ile yakın iletişim içinde bulunun.
  • Konu başlığınızı iyi planlayın ve daha detaylı araştırma yapın.
  • En önemlisi de, kendinize güvenin! Çoğu araştırmacı seçtiği konu başlığı hakkında fazla kaynak bulunmayacağından korkar ve yeterli kaynağı bulabilmek için arama alanını çok geniş tutar. İşte bu yüzden, işe, önyargısız, kendinize ve araştırma yönteminize güvenerek başlamanız önemlidir.

Plan ve iletişim
Atmış olduğunuz adımlar, genellikle meraktan ve bir o kadar da korkudan kaynaklanmaktadır. Bu durumda, verilebilecek tavsiyeler genelde daha planlı hareket etmeniz üzerine olacaktır. Öncelikle iyi bir planlama yapmak ve ardından da güçlü iletişim içinde olmak, araştırma süresince size en çok yardımcı olacak adımlardır. Bulduğunuz bilgileri mümkün olduğu kadar depolayıp, sonra elemeden geçirmeniz de önemlidir. Kendinize bir dosya oluşturun, ilginç fakat alakasız bilgileri oraya toplayın ve her zaman, araştırma konunuza odaklanarak kaynakları tarayın. Ve son olarak da, yukarıda bahsettiğimiz gibi kendinize güveninizi asla kaybetmeyin.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler