18

SCImago Yayın Değerlendirmesi Neden Önemlidir?

SCImago Journal Rank (SJR) bir bilimsel yayının bilim dünyasına yaptığı katkıyı değerlendiren ücretsiz bir ölçüm yöntemidir;  Eigenfactor skorunun bir türevidir. SJR göstergesi, etki faktörü değerlendirmesine alternatif olarak gösterilen bir yöntem. Google PageRank hesaplamasından esinlenerek geliştirilmiş ve aynı yöntemi izliyor. Bu değerlendirmede bir dergiye yapılan atıflar kadar atıf yapan kaynakların kalitesi de önemli rol oynuyor. Yani derginin itibarının bir atıfın değeri üzerinde doğrudan etkisi var.

SCImago’nun önemi

SJR’da belli bir yılda yayınlanmış bir derginin itibarı yine o yıl yapılan tüm atıflara eşit olarak dağıtılır. Bu önemli bir ayrıntıdır çünkü farklı çalışma alanları arasından yapılan atıf hatalarını düzeltir. Yüksek bir gerçekleşme olasılığı bulunan belli bir alandaki kaynağın SJR ölçümü birçok farklı atıf arasında paylaştırılır, böylece her atıfın ufak da olsa belli bir değeri olmuş olur. Bunun tam tersi durumda da düşük bir gerçekleşme olasılığı bulunan belli bir alandaki kaynağın SJR ölçümü birçok farklı atıf arasında paylaştırılır, böylece her alıntılamanın görece yüksek belli bir değeri olmuş olur. Burada amaç, konu alanları arasında görülen atıf uygulamalarındaki farkları eşitlemek ve kaynakların doğrudan karşılaştırmasını kolaylaştırmaktır.

SJR itibarlı dergiler tarafından kullanılan kaynaklara daha çok vurgu yapar, aynı zamanda çalışma alanlarına bakmaksızın kullanıcıların kendi kaynaklarını değerlendirmelerine de izin verir. Bu yöntemin Google’ın PageRank sistemine benzediğini söylemiştik. Yani tekrarlayacak olursak atıfların kaynağı ve bu kaynakların kalitesi bu sistem için oldukça önemli. Peki, bu değerlendirme nasıl yapılıyor? SJR göstergesi, geldikleri kaynağın önemine göre atıflara farklı değerler atar. Bu şekilde, son derece önemli dergilerden gelen atıflar daha değerli olur ve dolayısıyla onları almak dergilere de daha fazla prestij sağlar. SJR göstergesinin hesaplanması Scopus veritabanı ve ISI Web Bilim veritabanına dayalı olması nedeniyle, Eigenfactor skoruna çok benzer.

 

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler