18

Araştırma Öğrencilerinin Karşılaştığı Zorluklar ve Bazı Tavsiyeler

Lisansüstü eğitim, bir ülkenin geleceğinde, çeşitli yönlerden bilimin gelişmesini ve teknolojinin ilerlemesini sağlayacak akademisyenlerin ve bilim adamlarının yetişmesi için önemli bir eğitim basamağıdır. Bu yüzden yüksek lisans süreci, öğrenciler için heyecan verici ama bir o kadar da stresli bir dönemdir.

Aşılabilecek Güçlükler!

Bu zorluklar ve bunların nasıl aşılabilecekleri ile ilgili önerilerimiz aşağıda yer almaktadır.

  1. İş Yükü ve Zaman Yönetimi: Araştırma yapan öğrencilerin, dersler, araştırmalar, seminerler gibi birçok alanda çalışmaları gerekmektedir. Yapılacak bu kadar çok şeyin olması, yani iş yükü ve zaman baskısı, bunaltıcı olabilir. Tüm haftayı planlayan günlük bir yapılacaklar listesi hazırlamak, zamanı daha iyi yönetmek için iyi bir araç olabilir.
  2. Araştırmaya başlamak: Bir araştırma programı gibi yoğun emek gerektiren yeni bir çalışmaya başlamak, enerji gerektirir. Aslında, kollar sıvanıp başlanırsa, gerisi çorap söküğü gibi gelir. Analitik ekipmanları kullanarak ve malzemeleri önceden sipariş ederek başlangıç için basit bir yol izlenebilir.
  3. Danışman ile iletişim: Bu konu 3 alt başlıkta incelenebilir:
    1. İletişim eksikliği: Öğretim görevlileri çok meşguldürler. Bazen size, istediğiniz kadar zaman ayıramazlar. Araştırma projenizin özellikle ilk yılında, çalışmanız konusunda rehberliğe çok ihtiyaç vardır. Yeterince destek alamıyorsanız, danışmanınızla bir toplantı ayarlayıp durumunuzu ona anlatmalısınız. Ayda bir ya da 3 ayda bir yapılan toplantılar, danışmanınızın yoğun programı içinde kendinize zaman yaratma konusunda faydalı olacaktır.
    2. Fiziksel kısıt: Danışmanınız geçici görev için farklı bir yere gönderilmiş olabilir ve fiziksel olarak her an kendisine ulaşamamak problem yaratabilir. Ancak günümüzde, telefon, e-mail ve Skype gibi iletişim araçlarını kullanarak onunla irtibata geçebilirsiniz.
    3. Mikro düzeyde yönetim: Özellikle yeni ve tecrübesiz bazı danışmanlar, araştırmanın en ince detayıyla bile ilgilenir. Bu yaklaşım çok zaman kaybettirdiği gibi, bağımsız düşünme yetisini kazandırmaya çalışan lisansüstü eğitimin amacından sapmasına da yol açar. Burada, bu konuyu danışmanınızla konuşup, kendisine haftalık bilgilendirme önerisinde bulunabilirsiniz. Bu da işe yaramazsa, sorunu çözmek için diğer komite üyelerinden ya da fakülte çalışanlarından yardım istenebilir.
  4. Ders vermek: Çoğu lisansüstü öğrenci, derslere hoca olarak girer. Bu, tecrübesi olmayan biri için çok ürkütücü olabilir. Ancak derslere önceden hazırlanmak ve prova yapmak bu işi kolaylaştıracaktır. Zaman geçtikçe, bu iş keyif de vermeye başlayacaktır.
  5. Meslektaşlarla iletişim: Meslektaşlarınızla gerek ortak kullanılan araç ve malzemeler ile ilgili, gerekse başka konularda bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Profesyonelliği elden bırakmadan, problemleri çözmeye gayret edin.
  6. Yabancı dil: İngilizce alt yapısının sağlam olmaması, yüksek lisans yapan öğrencilerin korkulu rüyasıdır. Bu soruna yüksek lisans yapmaya başlamadan önce eğilmek gerekir. Öğrencilerin, İngilizce eğitimlerini tamamladıktan sonra lisansüstü eğitimine başlamaları tavsiye edilir.
  7. Veri tabanı: Veri tabanları ile ilgili zorluklar, öğrencilerin makalelere erişim zorlukları ya da kütüphane ile ilgili sorunlardır. Günümüzdeki açık erişim uygulaması, bu problemi nispeten çözmektedir.
  8. Diğer: Maddi kaygılar, özel hayat ile ilgili zorluklar ve ulaşım vs. gibi başka sıkıntılar da vardır. Katılımcıların bir kısmı, farklı şehirlerden veya üniversiteye uzak yerlerden haftanın belirli günleri geldikleri için, yolda bir takım zorluklar yaşar. Ayrıca, programlarının yoğunluğundan özel hayatları ile eğitim hayatlarını dengelemek zor olabilir. Bu tarz sorunlar, biraz fedakarlıkla bir nebze de olsa giderilebilir.

Bu dikenler, gülün habercisi!

Yolunuzda ne kadar engel olursa olsun, lisansüstü eğitim kariyeriniz ve geleceğiniz açısından paha biçilmez bir fırsat ve tecrübedir.

 

 

 

 

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler