18

Yeni makalenizi gönderecek dergi mi bakıyorsunuz? SAGE dergilerine ne dersiniz?

SAGE dergileri, SAGE yayınları bünyesinde bulunan, farklı disiplinlerde bilimsel makalelerin yayınlandığı dergilerdir. SAGE yayınlarının tarihi 1965 yılına kadar uzanır.  O tarihte, Sara Miller adında yirmi dört yaşında girişimci bir kadın tarafından New York şehrinde kurulmuştur. Firmanın kuruluş amacı yenilikçi ve kaliteli araştırma sonuçları ile öğretim materyalleri yayınlamak ve bu sayede kullanılabilir bilginin yayılmasına destek olmaktır. Kalite ve yeniliğe bağlılığı ile bilinen SAGE yayınları, küresel düzeyde araştırmacıların, öğrencilerin ve uzmanların birçok alanda eğitilmesine katkı sunmuştur.

Akademik yayın yapmak yani araştırma sonuçlarını hakemli bir bilimsel dergide yayınlamak bilimsel yöntemin bir parçası olmakla birlikte akademik kariyerin devam ettirilmesi içinde bir zorunluluktur.  Hangi bilim insanıyla konuşursanız konuşun, akademik hayatta başarılı olma konusunda bilimsel yayın yapmanın anahtar konumda olduğunu söyleyecektir. Araştırmalarınıza fon bulmak, yeni iş imkânları yakalamak, özgeçmişinize güç katmak için bu bir gerekliliktir. Tabii yapılamadığı ölçüde de başarısızlığı ima edeceğinden çok can sıkıcı bir durumdur.

Araştırmacıların çoğu, tarihi geçmişi olan tanınmış dergilerde yayın yapmak isterler. Ancak bu eğilim artık değişiyor. Açık erişim dergilerinin yaygınlaşması ve araştırmacıların açık erişim politikasını benimsemesi, son yıllarda açık erişim dergilerine olan rağbeti arttırmış görünüyor. Tabi bunda 2021 yılında uygulamaya girecek olan S Planının etkisini unutmamak lazım. Bu plana göre kamu tarafından finanse edilen tüm araştırma sonuçları sadece açık erişim dergilerinde yayınlanabilecek.

SAGE yayınlarının öne çıkan özellikleri

SAGE yayınları, çok çeşitli disiplinlerde örneğin iş dünyası, beşeri bilimler, sosyal bilimler, disiplinlerarası bilim, mühendislik, teknoloji ve tıp alanlarında ayrıca referans çalışmaları ve veri tabanları üzerine toplamda 1000’den fazla dergi ile 800’den fazla kitabı yıllık olarak yayınlamaktadır.

“Web of Science” grubu tarafından yayınlanan Dergi Atıf Raporu (JCR) 2019 verilerine göre SAGE yayınlarına ait 627 dergi JCR raporunda sıralanmıştır. Bu dergilerden 90 tanesi kendi kategorisinde sıralamada ilk on dergi arasındadır. 192 dergi ilk %30’luk dilimde, SAGE dergilerinin %53’ü de gene kendi kategorilerinde JCR’nin sıralamasında ilk %50’lik dilim içerisindedir.

JCR 2019 verilerine göre, 420 SAGE dergisi SSCI indeksinde taranmaktadır. Bu dergilerden 126’sı JCR sırlamasında kendi kategorilerinde ilk %25’lik dilimdedir. SAGE dergileri 14 SSCI kategorisinde pazar yönlendirici dergi statüsündedir. Bu kategoriler şunlardır: Kriminoloji ve Penoloji, Kültürel Çalışmalar, Eğitim ve Eğitim Araştırması, Özel Eğitim, Aile Etütleri, Tarih, Uygulamalı Psikoloji, Disiplinlerarası Psikoloji, Psikanaliz, Sosyal Psikoloji, Rehabilitasyon, Disiplinlerarası Sosyal Bilimler, Sosyal Çalışmalar ve Kadın Çalışmaları.

254 dergi de SCI indeksinde taranmaktadır.  SCI indeksinde taranan SAGE dergilerinden 38’i kendi kategorilerinde, JCR sıralamasında ilk %25’lik dilimin içerisindedir. Ayrıca SAGE yayınları, tıp alanında yayın yapan en iyi 5 yayıncı arasında gösterilmiştir. Yine SAGE dergileri, Malzeme Bilimi, Karakterizasyon ve Test Etme ile Ortopedi kategorilerinde pazar yönlendirici dergi statüsündedir.

SAGE yayınları, çoğunlukla abonelik usulü çalışan dergiler yayınlamakla birlikte bünyesinde açık erişim dergileri de bulundurmaktadır. Bunlardan;  2010 yılında yayınlanmaya başlanan SAGE Open, 2012 yılında yayınlanmaya başlanan SAGE Open Medicine ve SAGE Open Medical Case Reports örnek olarak verilebilir. Böyle çok sayıda dergi mevcut. Makalenizi açık erişim dergilerinde yayınlamak sizin için bir zorunluluksa isteğinize uygun dergiyi SAGE yayınları arasında bulmanız zor olmayacaktır.

SAGE dergilerinde yazar olmanın avantajları

SAGE dergilerinden birinde makalenizin yayınlanmasının hem size hem araştırmalarınıza yönelik önemli faydaları olacaktır.  Öncelikle SAGE yayınları küresel ölçekte ve gelişmekte olan ülkeler de dâhil olmak üzere çok geniş bir okuyucu kitlesine sahiptir. Burada yapacağınız bir yayın araştırma sonuçlarınızı ve fikirlerinizi çok disiplinli bir okuyucu kitlesine ulaştırmış olacak ve tanınırlığınıza da ciddi katkı sunacaktır.

Daha önce belirttiğim gibi, SAGE dergilerinin büyük çoğunluğu JCR’de bulunmaktadır ve kendi kategorilerinde yüksek etki faktörüne sahiptir. Bu dergilerde yayınlanan makalelerinizin atıf alma olasılığı haliyle daha yüksektir. SAGE yayınlarının uluslararası satış ve pazarlama faaliyetleri sayesinde, yüksek görünürlük, araştırma sonuçlarınızın kullanılması ve dolayısıyla makalelerinizin çok sayıda atıf alması mümkündür.

SAGE dergilerine makale göndermek çok kolaydır zira bu dergiler ScholarOne makale gönderim sistemini kullanmaktadırlar. Bu sistem sayesinde, istediğiniz zaman evinizde veya iş yerinizdeki bilgisayarlardan makale için gerekli tüm belgeleri internet üzerinden seçtiğiniz derginin sitemine yükleyebiliyor ve değerlendirme sürecinin her aşamasını takip edebiliyorsunuz. Gerektiğinde derginin editörleriyle iletişime geçebiliyorsunuz. Böylece gönderimden editoryal karara kadar tüm süreç kısaldığından makaleniz daha hızlı yayınlanabiliyor. Yayınlanma süresini kısaltmak için dergilerin kullandığı diğer bir yöntem ise makalenin hazır olur olmaz elektronik olarak çevrimi içi yayınlamak. Bu sayede makaleniz basılmadan haftalar belki aylar önce bilim kamuoyuyla buluşmuş oluyor.

SAGE dergileri, kendi alanlarında öncü olan bilim insanlarından oluşan birinci sınıf editör kurullarına sahiptir. Bu sayede değerlendirme süreci içerisinde makaleniz ayrıntılı ve titiz olarak incelenir. Yayınlanma aşamasında ise hem basılı olarak hem elektronik olarak en yüksek standartlarda hizmet alırsınız.

SAGE dergileri farklı erişim seçeneklerine sahip. Abonelik usulü çalışan dergilerin yanında açık erişim dergileri de var. Açık erişiminde kendi içinde altın erişim gibi yeşil erişim gibi farklı türleri var. Hatta bazı abonelik usulü çalışan dergilerde de açık erişimli yayın yapma olanağı sunuluyor. Bu çeşitlilik içinde, erişim tercihinize göre uygun bir dergiyi kolaylıkla bulabilirsiniz.

SAGE dergilerinde yayın yapmak için birkaç tavsiye

Öncelikle makalenizi hazırlarken, üzerinde herhangi bir intihal şüphesi oluşmaması için dikkatli olmalısınız. SAGE dergileri intihal taraması için bazı yapay zekâ uygulamalarını rutin olarak kullanıyor. Eğer sizin de bu uygulamalara erişim imkânınız var ise gönderim yapmadan önce makalenizi taratmanız yerinde olacaktır. Belli bir oranın üzerinde intihal şüphesi makalenin hemen iade edilmesine neden olduğu için gönderim öncesi bir tarama yapmanız gereksiz zaman kaybının önüne geçecektir.

Makalenizin tam olmasına dikkat ediniz. Yazar bilgileri, anahtar kelimeler, tablolar, figürler ve ana metin gibi kritik unsurların eksikliği makalelerin eksiklik nedeniyle iade olmasına neden olmaktadır.

Makale İngilizcesinin, hakem değerlendirmesi için yeterli olmadığı durumlarda makale iade edilmektedir. Bu nedenle metnin, İngilizce dil ve yazım kurallarına uygunluğunun, ayrıca okunabilirlik ve akıcılık açısından yeterliliğinin, uzman kişilere kontrol ettirilmesi yerinde olacaktır.

Referanslar çok eski ve ya eksik olmamalıdır. Referanslara hem metin içinde hem de referanslar bölümünde doğru şekilde atıf yapıldığından emin olun. Makalenizde kullandığınız referansların çoğunun son yıllara ait olmasına dikkat edin. Özellikle son beş yıl içinde olması makalenizin son gelişmelere ve yeniliklere odaklandığını gösterecektir.

Makale konunuzun, seçtiğiniz derginin amaç ve kapsamı içerisinde olması gerekiyor. Hedef derginin amaç ve kapsamını dikkatlice okuyun ve makalenizin bu kapsamda olduğundan emin olun. Bunun dışında, her SAGE dergisinin kendine özgü yazı işleri ofisi, yazar talimatları ve makale formatı vardır.  Makalenizi göndermek için seçtiğiniz derginin anasayfasını ziyaret ederek yazarlardan istenen tüm belge ve düzenlemelerin ne olduğunu doğru anladığınızdan emin olun. Bu aşamada tereddütte kalırsanız yardım almaktan çekinmeyin. Her şey hazır olunca gönderim işlemini ScholarOne üzerinden kolaylıkla halledebilirsiniz.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler